Sanoma lanceert Listr | presentatie

 

logo-klein_witf4f3f0_achtergrondtransparant kopieVan idee naar kant-en-klaar product

Listr is ontwikkeld door Sanoma Lab, de kweekvijver voor nieuwe ideeën. Ontwikkelaars Marie Louise Kok en Bas Verhoeven presenteerden op 26 augustus 2015 dit veelbelovende nieuwe product bij Sanoma in Hoofddorp.

Bas Verhoeven: “Het idee voor Listr is een jaar geleden ontstaan vanuit Clipscool en nu klaar én live.”

Marie Louise vertelt over Sanoma Lab, waar de lean start-up-methode wordt gehanteerd voor het uitrollen van nieuwe producten. Dat betekent: beginnen met een simpel prototype – in plaats van met een uitgewerkt plan – om een aanname te testen. Eric Ries is de grondlegger van deze methode, auteur van het boek The Lean Startup (2011).

Vanuit onderzoek onder gebruikers van Clipscool is het idee ontstaan voor Listr. Clipscool bestaat uit zo’n 300 korte instructiefilmpjes over rekenen en wiskunde voor BAO, VO en MBO. Humor, mensen in beeld of andere afleiding bleek na onderzoek onder leerlingen niet gewenst. Het zijn korte krachtige filmpjes voor de thuismarkt, maar wat bleek? Naast leerlingen maakten ook veel docenten gebruik van deze clips. Daarom werd de koers bij Sanoma Lab aangepast. Docenten misten een kapstok, een structuur en wilden de clipjes kunnen toevoegen aan eigen hun lessen. De filmpjes zijn nu ondergebracht in Listr, waar ze gecombineerd kunnen worden met ander lesmateriaal.

Clipscool is dus begonnen voor de thuismarkt. Om sneller verder te kunnen met je huiswerk. Een filmpje kan hoge opbrengsten hebben als het heel kort is, wanneer leerlingen merken dat ze sneller klaar zijn met hun huiswerk, en als het (ook) thuis ingezet kan worden. Deze filmpjes zijn overigens aanvullend op de docent en niet vervangend zoals bijvoorbeeld de wiskundeacademie.

iTunes voor onderwijsmaterialen

De docent blijft in Listr eigenaar van zijn eigen geüploade materiaal, voor zover dat van hem was. Listr blijft gratis, maar de content niet altijd.

Over het marketingmodel zijn de ontwikkelaars helder: het geld moet komen van commissies.

Wanneer uitgeverijen en ontwikkelaars materialen gaan aanbieden waarvoor betaald moet worden, ontvangt Listr een commissie. Listr wil een soort iTunes voor onderwijsmaterialen worden. Een sterke vergelijking.

screen-activity

Maken, delen en gebruiken

Listr biedt veel mogelijkheden om eigen leerlijsten te maken en je leerlingen te volgen. Het plaatsen van lesstof in je leerlijsten wordt eenvoudig door de mogelijkheid tot integratie van study cards, quizen en mindmaps van ExamTime, allerlei Google Drive bestanden, Vimeo, Prezi en het kunnen embedden van allerlei eigen en online materialen. De leerlijsten kunnen voorlopig op één niveau diep uitgewerkt worden en ze kunnen gedeeld worden met anderen.

Samen werken aan een leerlijst kan heel goed binnen dit platform.

De docent kan met één klik op een knop zien welke leerling wat met een leerlijst heeft gedaan. In dit overzicht wordt gewerkt met verschillende kleuren, die elk hun eigen betekenis hebben. De meting is wel wat oppervlakkig, omdat er alleen gemeten wordt of een pagina of element gezien is. Dat zegt natuurlijk niets over de mate waarin de leerling iets met de daarop aanwezige content heeft gedaan.
De privacy is tegenwoordig een heel belangrijk punt in het onderwijs. In Listr is die gewaarborgd, omdat een docent met zijn eigen leerlingen informatie mag uitwisselen. De docent deelt een leerlijst met leerlingen die hij zelf toegevoegd heeft. Hij bepaalt wie en wanneer het gezien mag worden.

Wanneer de iets innovatievere docenten binnen scholen en bovenschoolse samenwerkingsverbanden de motor worden op Listr, zullen vele collega’s kunnen volgen. Het is een laagdrempelige online omgeving en de verwachting is dat veel docenten hier snel mee aan de slag kunnen gaan en de voordelen zullen ervaren. Omdat het gratis is, kan iedere docent zelf beslissen het wel of niet te gaan gebruiken voor zijn onderwijs. Listr is overigens geen leerlingvolgsysteem, maar kan wel een aantal dingen meten op leerlingniveau. Het koppelen van een LVS aan Listr kan in de toekomst worden toegevoegd, waardoor ook het aanmaken van leerling-accounts sneller verloopt.

Droom

De droom van de ontwikkelaars is dat heel veel docenten Listr gaan gebruiken, uitgevers zich committeren, er veel gebruikers zijn, vooral ook internationaal. Dat leerstof wordt uitgewisseld over grenzen heen en dat het bedrijfsleven ook deel gaat nemen, zoals diverse leerplatformen van commerciële bedrijven.

Sanoma Lab: Listr schept orde in het woud van digitaal lesmateriaal en is altijd gratis.

screen

Lookalikes

Listr doet denken aan: Wikiwijs Maken, KlasCement en Eduapp.nl. In Wikiwijs Maken wordt gewerkt met het arrangeren van lesmateriaal. Vanuit Wikiwijs Maken klinken deze middag al snel de nodige complimenten.

De kracht en meerwaarde van Listr is de eenvoudige interface, de heldere terminologie en de flexibiliteit.

KlasCement – een netwerk van delende leerkrachten – is de Vlaamse variant op en voorloper van Wikiwijs:

De online omgeving van Listr deed mij qua vormgeving meteen aan Eduapp.nl denken. Daarnaast komt het idee van ‘delen’ bij beide sterk naar voren. Op Eduapp.nl delen leerkrachten en anderen hun kennis en ervaring  over educatieve apps, onder andere door lesideeën toe te voegen, apps te liken en lijsten of mensen te volgen. Beide platformen werken met lijsten.

Leerlijsten over rekenen

Listr biedt op dit moment voor het vakgebied Rekenen-Wiskunde gratis toegang tot zo’n 300 instructiefilmpjes van Clipscool. Filmpjes over onder andere cijferen, breuken, procenten, meten en meetkunde. Na het aanmaken van een account op Listr, kan Clipscool worden toegevoegd aan je profiel. Daarna kan je al deze instructiefilmpjes toevoegen aan je eigen content en gebruiken in je onderwijs. Een uitgebreide handleiding bij Listr is geschreven door Herman van Schie.

Klik hier voor het persbericht vanuit Sanoma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s