Kinderen leren rekenen, met apps kan je ze dat verzekeren…

Een soortgelijke krantenkop stond gisteren boven een artikel in St. Joseph News-Press & FOX 26 KNPN:

Kids learning math? There’s an app for that

Wall, assistent-professor in de wiskunde en statistiek, en Rogers, assistent-hoogleraar informatica en informatiesystemen, beide faculteitsleden van de Northwest Missouri State University hebben de app Fruit Plate Math ontwikkeld om leerlingen in het primair onderwijs begrip van vermenigvuldigen bij te brengen.

Deze gratis Engelstalige app is ontworpen om kinderen bij de start van het leren vermenigvuldigen te helpen een goed begrip van de eigenschappen (zoals de distributieve eigenschap) van vermenigvuldigen te ontwikkelen. Met behulp van afbeeldingen van fruit op borden en het interactieve karakter van de iPad, helpt de app leerlingen een vermenigvuldiging te visualiseren en vermenigvuldigingsproblemen op te lossen.

Ik deel de mening van Wall en Rogers dat er weinig apps zijn die leerlingen helpen bij de begripsvorming in de beginfase van het leren vermenigvuldigen. De meeste apps zijn gemaakt om te oefenen wat leerlingen al kunnen, dus gericht op het vlot leren rekenen en automatiseren. De uitspraak van Rogers:

“We have something that is both entertaining and educational – the perfect combination.”

begrijp ik minder goed. Bij het bekijken van de app zag ik wel het educatieve karakter, maar vond het niet bepaald een amuserend geheel. Rogers zegt dit op basis van leerling-observaties, maar die zou ik wel eens over willen doen in Nederland.

Deze app is prima in te zetten tijdens de instructiemomenten op school. In de app staat een handige lesvoorbereiding waarmee leerkrachten direct aan de slag kunnen gaan. Daarbij kan gewerkt worden met onderstaande tabel:

130902 Fruit Plate Math Table

Kinderen kunnen ook zelfstandig met deze app aan de slag. Goed voor de begripsvorming, af te wisselen met beter vormgegeven apps.

Ik sluit af met de wens dat er meer mooie en krachtige apps ontwikkeld worden die bouwen aan begripsvorming bij kinderen over allerlei wiskundige onderwerpen.

One thought on “Kinderen leren rekenen, met apps kan je ze dat verzekeren…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s