Nieuw: Jop gaat naar school – app met wiskundige activiteiten

Jop gaat naar school logoJop gaat weer naar school vandaag

Wat zal hij allemaal leren?

Van je 1, 2, 3 zeg de juf maar na

van je 4, 5, 6 van je tralala

Eten, drinken, tellen, zingen

Jop gaat weer naar school.

Jop gaat weer naar school vandaag

Samen met zijn vriendjes

Van je 1, 2, 3 zeg de juf maar na

van je 4, 5, 6 van je tralala

Eten, drinken, tellen, zingen

Jop gaat graag naar school!

Deze nieuwe app van Jop de Giraf bestaat uit twee onderdelen: de schooldag met alle activiteiten die Jop op school onderneemt en een puzzeldeel met 10 nieuwe puzzels met afbeeldingen van deze schooldag. Je kiest een afbeelding en daarna het niveau: 4, 9 of 16 stukjes.

Hieronder bespreek ik de 10 activiteiten uit het eerste deel.

Hallo, ik ben Jop, Jop de Giraf. Vandaag ga ik naar school om leuke dingen te gaan doen:

  1. De schooltas inpakken: een boterham, pakje drinken en fruit in de broodtrommel doen en deze in de schooltas doen. Toppie, alles zit erin! Tijd om naar school te gaan.
  2. Op school is er een kapstok voor Jop en al zijn klasgenootjes. Je mag helpen bij het ophangen van de jas en tas.
  3. Het weekliedje over alle dagen van de week wordt aan het begin van de dag, in de kring, gezongen. Een vrolijk Joplied! Daarna mag je zelf het weer bepalen voor de hele week, door het slepen van weerbeelden naar de dagen van de week.
  4. Tijd voor muziek! Jop speelt op de bekkens, Appie de app op de trommel. Jij kunt ze helpen door in de juiste volgorde de bekkens en de trommel te laten klinken. Bovenin het beeld staat de ‘bladmuziek’ met afbeeldingen van de bekkens en trommel. Toppie als het goed gedaan is, muziek maken is leuk! Feedback bij het spelen van de verkeerde volgorde: de balk met bladmuziek knippert even rood.
  5. Nu gaat Jop buitenspelen. Jij mag helpen bij het tikken van Jop en zijn vriendjes. In beeld: het schoolplein met een hinkelpad. Tikkertje doen op het hinkelpad kan hier, omdat er niemand hinkelt.
  6. De vijf vriendjes zitten aan tafel. Eerst zingen ze het eetlied: “We gaan een hapje eten… wat zit er in mijn tas?… een appel en een broodje en ook een pakje drinken… hap hap hap slok slok slok, we eten alles op.” Je mag het eten en drinken op de bordjes leggen en helpen bij het eten en drinken. Voor alle vijf is er een stuk fruit, een pakje drinken en een boterham. Maar als Jop zijn fruit ruilt voor een boterham van een van zijn vriendjes, is dat ook goed. Niemand trekt een lelijk gezicht als Slurf de Olifant al het fruit en wat boterhammen eet.
  7. Tijd voor het doen van een werkje: bouwen met blokken. Je mag helpen met het nabouwen van het voorbeeldplaatje. De blokken lijken op de rechthoekige blokken van Duplo en het niveau wisselt van 4 tot 10 blokken in verschillende kleuren (niet vooraf in te stellen). Er moet goed worden gelet op de positie en kleur van de blokken. Het idee van het nabouwen van het voorbeeld is prima, maar de uitwerking in deze app is wat minder. Het bouwen van blokken in de lucht of het toevoegen van een blok tussen twee andere, komt niet overeen met wat in het echt mogelijk is. Tip voor op de (peuter)school: maak een schermafbeelding en snij het voorbeeld uit. Laat het kind dit voorbeeld nabouwen met echte blokken (Duplo). Speel daarna dit onderdeel van de app (of alle…).
  8. Het tweede werkje van vandaag: hamertje tik. Driehoeken, cirkels, vierkanten en rechthoeken in verschillende kleuren vastspijkeren op een bord. Op dit bord is het voorbeeld zichtbaar. Als het figuur naar de juiste plaats is geschoven, verschijnt de hamer en kan het met vier slagen vastgespijkerd worden. De wiskunde: figuren leren kennen of herkennen en van elkaar leren onderscheiden. De namen van de figuren worden niet genoemd. Vraag het kind daarom eens “hoe noem je dit (aanwijzen)?”.
  9. Er zijn prachtige bouwwerken gemaakt. Nu mag je helpen met opruimen. De blokken moeten op kleur worden gesorteerd in vier manden. Voor elke kleur is er een mand. De kleuren worden benoemd. Alles goed opgeruimd? De locomotief met aanhangers rijdt de vier manden weg.
  10. Tijd om klaar te gaan zitten aan het eind van deze superleuke schooldag. Tijd om naar huis te gaan. Om de beurt verschijnen de papa’s en mama’s. De opdracht is het juiste ‘kind’ aan te tikken bij deze ouder.

Deze zesde app van Jop de Giraf zal goed in de smaak vallen van jonge kinderen. Ze leren hoe een schooldag eruit kan zien, herkennen vast ook onderdelen als het inpakken van de tas, ophangen van tas en jas, een eigen kapstok, broodje eten… van bijvoorbeeld het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal. Voor kleuters die al op school zitten is dit ook herkenbaar en kunnen ze een kijkje nemen in een ‘andere klas’, hoe het bij Jop op school gaat. Kent het kind Jop al van de Jop-boeken of van andere Jop-apps, dan is het erg leuk om nu te zien dat Jop ook naar school gaat en nieuwe dingen meemaakt. Ze leven echt met Jop mee en vinden hem en zijn liedjes geweldig. Dat komt waarschijnlijk door de eenvoudige en herkenbare tekeningen, gemaakt door Esther Naalden.

Kortom, een leuke app met een aantal wiskundig gezien leerzame elementen waar kinderen (weer) veel plezier aan zullen beleven!

Vandaag tot en met vrijdag is deze app te downloaden voor €0,89 in plaats van €2,69.

Jop de Giraf won in 2012 de Media Ukkie Award.

One thought on “Nieuw: Jop gaat naar school – app met wiskundige activiteiten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s