Nathalie de Weerd over ‘Muiswerk RekenApp’

Inleiding
Op dit blog komen ook andere rekenspecialisten als gastbloggers aan het woord. Als groep rekenspecialisten verdiepen wij ons in de kwaliteit en implementatie van bestaande rekenapps in het reken- en wiskundeonderwijs. De vierde gastblogger is Nathalie de Weerd, ervaren lerarenopleider Rekenen-Wiskunde & Didactiek, tot voor kort – samen met mij – hoofdauteur van Got it?! Rekenen bij ThiemeMeulenhoff en sinds deze zomer Projectleider van de wiskundemethode Getal & Ruimte bij Noordhoff Uitgevers BV. Nathalie schrijft hieronder een korte recensie over de rekenapp van Muiswerk Educatief, “ontwikkelaar en uitgever van slimme computerprogramma’s voor het onderwijs”.

Muiswerk RekenApp
Afgelopen voorjaar is ‘RekenApp’ gelanceerd voor zowel iOS als Android. ‘RekenApp’ is meer dan een gewone rekenmachine. De gebruiker kan hem namelijk gebruiken bij het oplossen van rekenopgaven zonder een aantal cruciale rekenmomenten toe te passen.

In ‘RekenApp’ kunnen eenheden worden ingevoerd. Een gebruiker die bijvoorbeeld de inhoud van een balk wil berekenen kan dit als volgt doen:

De gegevens van de balk:

Lengte = 4 dm, breedte = 40 cm en de hoogte = 0,23 m.

De gebruiker voert de getallen met de eenheden in en et voilà, RekenApp geeft de volgende uitkomst:

Afbeelding 1

Automatisch gaf RekenApp het antwoord in liter, omdat ‘ inhoud’ als liter staat aangevinkt. Dat kan ik als gebruiker nog wijzigen.

Zelfs dan hoef ik niet echt na te denken of ik ‘centimeter³ of milliliter’; ‘decimeter³ of liter’, of zelfs een ‘gallon’ of ‘kubieke meter’ zou willen als eenheid.

Ik kies voor cm³ en ja, hij rekent het zo om.

Afbeelding

Naast het metrieke stelsel kan ‘RekenApp’ meer. Percentages, formules, valuta etcetera, kunnen zo omgerekend worden en ingevoerd zoals de gebruiker dat zou willen.

Afbeelding 2

Leert een leerling in bijvoorbeeld het VMBO hier veel van?
Het centrale doel van het referentiekader van Meijerink is om leerlingen te laten rekenen, zó dat ze zich kunnen redden in de praktijk. Heeft een leerling dan wat aan deze app tijdens het rekenen? Ik heb zo m’n twijfels. Het doel van een opgave als de inhoud van de balk met de verschillende eenheden, is toch ook om de leerling  te laten beseffen dat je niet zomaar de getallen mag vermenigvuldigen. Werk je dit nu niet in de hand door zo’n app te gebruiken?

Conclusie
‘RekenApp’ is een mooie lancering, maar vraagt wel heel veel bewustzijn van leerling èn leerkracht. Met daarbij steeds in het achterhoofd, met welk doel maken we de opgaven?

Tot slot
Ik ben heel benieuwd hoe en wanneer leerlingen èn leerkrachten deze app inzetten. Ook ben ik heel benieuwd hoe Muiswerk in hun methode expliciet naar deze rekenmachine gaat verwijzen. En natuurlijk zou ik ook wel willen weten of leerkrachten hem inzetten bij reken- en/of wiskundemethoden als Got it?!, NU Rekenen, Moderne Wiskunde en Getal & Ruimte.

Dank je wel, Nathalie, voor je bijdrage aan dit blog!

2 gedachten over “Nathalie de Weerd over ‘Muiswerk RekenApp’”

  1. Natalie, bedankt voor je beschrijving van onze rekenapp. Hij kan nog veel meer natuurlijk en ik ben het met je eens, je hebt aardig wat inzicht nodig en hebt dan pas veel aan deze rekenapp. Het feit dat je als je 100 meter deelt door 9,78 seconde 36,81 km/uur krijgt (dat liep Bolt afgelopen weekend) vraagt het inzicht dat afstand gedeeld door tijd, snelheid oplevert. Dat soort inzichten kun je heerlijk aan de tand voelen met onze rekenmachine. Voor de bovenbouw in het vo en vooral in vervolgopleidingen en straks als je klaar bent op school, zeer toepasbaar. Maar de rest dan? Daar hebben wij de Rekenhulp voor. Die is geïntegreerd in ons platform en komt tevoorschijn als er gerekend moet worden.
    De Muiswerk Rekenhulp (http://www.muiswerk.nl/pdfs/rekenhulp.pdf) is een veel normalere rekenmachine. Op één punt is hij speciaal: hij voorkomt dat je hoofdrekenen slechter wordt als je de rekenhulp veel gebruikt wat bij normale rekenmachines het geval is. Hoe dat werkt? Tja … daar gaat je volgende review over, ik weet het zeker!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s