Keurig leren schrijven – met apps – voorkomt rekenfouten

Letters en cijfers goed leren schrijven, met de hand!
Het hebben van een leesbaar handschrift is erg fijn voor de lezer ervan en dat is vaak de schrijver zelf. Juist op school schrijft een leerling veel voor zichzelf. Het correct en keurig schrijven van de cijfers komt direct van pas bij het rekenonderwijs, bijvoorbeeld bij het kolomsgewijs rekenen en/of cijferen. Dit doen leerlingen nog niet in groep 3 en 4, maar wel in de bovenbouw. Getallen moeten dan in de juiste positie onder elkaar geschreven worden (netheid) en het herkennen van je eigen handschrift voorkomt zo veel rekenfouten. Met apps kan op school en thuis geoefend worden, zodat kinderen weten hoe letters en cijfers geschreven moeten worden.

Op deze eerste Rekenapps Wappdag van 2013 schrijf ik graag over het leren schrijven van cijfers. Het aantal apps waarmee kinderen dit goed kunnen leren, groeit:

Hoe kunnen deze apps een plek krijgen in het onderwijs?
Deze apps worden gebruikt bij het leren herkennen en schrijven van letters en cijfers. Oefenen in het schrijfschrift kan nadat kinderen de letters en cijfers met deze apps hebben leren schrijven. Ook jonge kinderen (voorschools) leren hierdoor al veel over de letters en cijfers. Niet omdat het moet, of zelfs maar nodig is. Ze vinden het gewoon leuk! Deze vreemde tekens komen ze overal tegen. En later leren ze dat deze tekens samen woorden vormen. Voor het schrijven is nauwkeurigheid en geduld noodzakelijk. Is een kind dat (nog) niet, dan wordt het kind door deze app ertoe gedwongen. Meer dan bij schrijven op papier. Daar kan de pen alle kanten op schieten. Bij het vegen op het scherm kan dat ook, maar dan krijgt het kind direct feedback en hulp om het beter te leren doen. Help het kind hier zelf ook bij en doe zelf ook eens een letter/cijfer voor, of laat een ander kind het eens voordoen. Nog een paar tips:

  • Laat de leerling een letter of cijfer kiezen waar hij/zij iets mee heeft, bijvoorbeeld de eerste letter van zijn/haar naam.
  • Laat de leerling eerst zelf proberen deze letter te schrijven.
  • Observeer hoe de leerling dit doet. Loopt hij/zij ergens vast en waar ligt dat dan aan? Help waarnodig.
  • Laat de leerling nadat hij/zij geoefend heeft met een of meerdere letter(s) en/of cijfer(s), deze ook op papier schrijven. Groot op een tekenvel of klein(er) op een (schrift)blaadje.
  • Wanneer een leerling moeite heeft met het schrijven van (een) bepaalde letter(s) en/of cijfer(s) op papier, laat deze dan extra oefenen met een app.
  • Deze apps kunnen ook bij een klassikale instructie ingezet worden: laat via het digibord zien – en doe het samen – hoe een letter geschreven moet worden. Waar start je met schrijven en hoe ga je verder?
  • Reflecteer op hoe een letter of cijfer is geschreven en oefen het daarna zonodig nog eens met de app. Ook om het later nog eens op te frissen!

Kinderen zullen genieten van het leren schrijven van letters en cijfers, op verrassende manieren de letters en cijfers leren kennen en schrijven.

Tot slot: een mooi filmpje van Maurice de Hond over zijn (?) 3 jarige Daphne, waarin de functie van feedback duidelijk naar voren komt:

Enjoy!

Meer informatie over Rekenapps Wappdag

Alle waardevolle bijdragen in één overzicht

Zelf een waardevolle bijdrage leveren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s