Woensdag Wappdag 14 november 2012

Je kunt je een breuk rekenen en toch niets van breuken begrijpen.
De rekenapp ‘Fraction Circles’ wil daar iets aan doen.

 

 

Deze app bestaat uit drie onderdelen:

20121113-215705.jpgFractions factory
Een kleine cirkel gevuld met breuken is als voorbeeld gegeven. De grote cirkel moet worden gevuld met dezelfde breuken, waarbij ook de kleuren moeten matchen met het voorbeeld. Leerlingen leren de grootte van de breuk kennen. Hoeveel van het geheel, hoe groot ten opzichte van het geheel zijn de breuken 1/1 tot en met 1/10, 1/12 en 1/15. Iedere breuk heeft een eigen kleur, die in de hele app hetzelfde is. Het geheel (1/1) is zwart, 1/2 is geel, enz. Daardoor wordt ook de verhouding tussen deze verschillende breuken beter zichtbaar. De breuken kunnen vrij gedraaid worden en ook over elkaar heen liggen. Dit maakt het vergelijken van de breuken goed mogelijk.

20121113-215731.jpgPickup fractions
Een breuk als deel van een cirkel (taartpunt) is afgebeeld. Welke (als breuk geschreven) breuk hoort hierbij? Wanneer de leerling weet welke kleur bij de breuken hoort (zie: onderdeel 1), dan kan hier sneller gespeeld worden. Bij een fout antwoord, komt er goede feedback en mag de speler het nog eens proberen. Er zijn drie ‘levens’, dus mogen er drie fouten gemaakt worden, voordat het spel over is.

Free play
Een of twee cirkels kunnen op geheel eigen wijze gevuld worden. Goed te gebruiken tijdens de instructie. Ook handig om hiermee zelf opdrachten te maken voor de leerlingen: iets klaar zetten, een schermafbeelding ervan maken en de leerling kan ermee aan de slag.

Ik raad aan om bij gebruik in de les te starten met het onderdeel ‘free play’ of ‘fractions factory’ en daarna ‘pickup fractions’ in te zetten.

De rekenapp Fractions Circles is goed te vergelijken met bijvoorbeeld de ‘Cirkel breuken puzzel’:

Breuken worden zichtbaar in een cirkelmodel. Dit gebeurt in de praktijk natuurlijk ook, denk maar aan cirkeldiagrammen waarin gegevens verwerkt zijn. Leerlingen die op deze manier met breuken leren rekenen (naast bijvoorbeeld werken met het strookmodel en de getallenlijn) leren dus ook al om gegevens af te lezen uit cirkeldiagrammen. Aflezen, interpreteren en ermee rekenen, want: als je 1/3 neerlegt en je doet daar 1/2 bij, dan kan er nog 1/6 bij om de cirkel vol te maken.

Deze rekenapp van €0,89 is een handige tool voor de leerkracht en de leerlingen om breuken te leren begrijpen en ermee te leren rekenen. De vormgeving en het kleurgebruik is erg eenvoudig en niet zo bijzonder, maar wel functioneel. Versie 2.0 is veel uitgebreider dan versie 1.0, maar ik hoop dat de developer bij het maken van versie 3.0 ook oog heeft voor de vormgeving.

Download Fractions Circles in de AppStore.

Versie 2.0 voor €0,89 heeft de drie onderdelen zoals hierboven beschreven.

Download Fractions Circles in Google Play.
Versie 1.0 (gratis) heeft alleen onderdeel 3 zoals hierboven beschreven.

 

 

 

Meer informatie over Rekenapps Wappdag

Alle waardevolle bijdragen in één overzicht

Zelf een waardevolle bijdrage leveren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s