Interview met Jochem Paarlberg @Appracadabra

Interview met Jochem Paarlberg van Appracadabra – 17 oktober 2012

Tijdens het schrijven over de rekenapp ‘Tel de Dieren!’ voor de eerste Rekenapps Wappdag, maakte ik kennis met één van de developers van deze app, Jochem Paarlberg. Ik sprak met hem dit interview af. Het was heel leerzaam om eens met iemand van zo’n fantastisch bedrijf te praten over het tot stand komen van apps die wereldwijd gebruikt worden en vele lovende recensies hebben gekregen. Een belangrijke eye-opener voor mij was dat een app echt goed wordt als er in teamverband aan gewerkt wordt, waarbij de teamleden allemaal datgene doen waar ze echt goed in zijn. Dat is de kracht van Appracadabra. Lees het zelf…

The Company

De Haagse uitgeverij Appracadabra publiceert wonderful children’s apps in your own language, prachtig geïllustreerde en educatieve apps voor kinderen. Elke app heeft zijn eigen thema. Marlis, Xander, Jochem, Diana en iedereen die meewerkt aan de ontwikkeling van deze apps (illustratoren, native speakers, animatie artists, programmers), geloven dat spelen en tappen een goede manier is om bepaalde vaardigheden bij kinderen te ontwikkelen. Om het leren extra attractief te maken, werken ze samen met getalenteerde illustratoren die een passie hebben voor het tekenen van prentenboeken. Bijna al hun apps zijn beschikbaar in 16 verschillende talen.

Jochem Paarlberg

Business & networking pro, serial entrepeneur. In zijn spaarzame tijd reist hij door Europa in zijn vintage Volkswagen camperbusje. Werkzaam bij Appracadabra om dit bedrijf te verzekeren van de allerbeste groei en bloei.

Jochem vertelt enthousiast over zijn werk bij Appracadabra, waarbij hij meedenkend creatief en zakelijk betrokken is. Al snel verklapt hij het geheim waarmee hun apps ontwikkeld zijn: liefde voor het creëren van hele mooie dingen, die hun eigen 3 – 6 jarige kinderen ook zouden willen hebben of maken. Bij Appracadabra heeft iedereen een creatieve achtergrond en de vormgeving van de apps is zó, dat het past bij hele jonge kinderen, die nog niet kunnen lezen. Inmiddels worden gebruikerservaringen wereldwijd meegenomen in bij het ontwikkelen van hun apps. Appracadabra richt zich vooral op de Noord-Amerikaanse markt en daarnaast op heel de wereld. Bij hun apps staat het spelend leren centraal, niet het gericht zijn op schoolprestaties. Bij het ontwikkelen gaan ze uit van de door henzelf opgestelde Kind Kids App Rules. Tien regels die het bedrijf in eerste instantie zichzelf had opgelegd. Ze voelden heel sterk dat ze dit ook naar buiten toe wilden uitdragen en hebben de Kind Kids Apps Community opgericht. Strenge regels, misschien wel te streng, zegt Jochem. Helaas zijn er dus ook ontwikkelaars die deze regels niet willen ondertekenen. Appracadabra gaat voor mooie, bruikbare en eerlijke apps voor kinderen. Ze richten hun apps ook op de ouders van deze kinderen. Dat blijkt wel uit de humor die in de apps verwerkt is. Grapjes die doorgaans alleen ouders zien en begrijpen.

Ontwikkelen van een app

Een heel proces, waarvoor men bij Appracadabra een jaar de tijd neemt. Jochem vertelt over de lijst met zo’n 50 concepten, variërend van een klein idee tot een complete verhaallijn of iets waarmee ze de buitenwereld kunnen beïnvloeden. Bij deze concepten worden vervolgens een illustrator, tekst en muziek gezocht. Er wordt een prototype gemaakt en een developer werkt dit verder uit. Als er tekst in een app staat, wordt deze in 16 talen vertaald en ingesproken door native speakers. Gedurende het hele proces wordt getest: kloppen de animaties, de taal en de tekst? Past het bij de taal, want dat kan per land verschillen. Daarna wordt de software ontwikkeld. Een kleine 40 mensen is hierbij betrokken, alleen al 22 mensen om de tekst in te spreken.

Toekomst

Jochem meldt tot slot dat hun nieuwe app ‘Just Colors’ op 12 november zal verschijnen. Een Sneak Peek van deze app staat op hun website. En van Tel de Dieren! komt binnenkort een update. Wij horen jullie gebruikerservaringen graag!

Jochem, dank voor je bijdrage en veel succes bij Appracadabra!

Apps van Appracadabra

Tel de Dieren! (Lite), Theater (Lite), First Day of School Countdown en Just Colors.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s