Rekenen met het rekenrek en een bijpassende rekenapp

Bij het rekenen tot 20 wordt het rekenrek gebruikt, ook in bijna alle rekenmethoden.
Wilt u eens (andere) digibord software proberen, testen en/of gebruiken voor klassikale instructie, dan is de rekenapp ‘Zwanzigerfeld für iPad‘ van Christian Urff een aanrader. In een veld van 20 vakjes in twee rijen van 10 kunt u met blauwe en rode fiches hoeveelheden weergeven. De rekensom staat eronder en een wit vlak kan verschoven worden naar een getal in de som of het antwoord, zie afbeelding 2-4 hieronder.
De optelling kan ook omgedraaid worden en de fiches kunnen worden weergegeven op 1 of 2 rijen in het twintigveld. Aanvullen tot 10, de sprong over het eerste tiental, verdubbelen en bijna verdubbelen en halveren, het gebruik van een rekenrek of deze rekenapp zorgt voor een beter begrip bij rekenen tot 20. Er worden geen oefeningen aangeboden, daardoor sluit het aan bij iedere optel- of aftreksom tot 20.

Bij de eerste publicatie van dit bericht was deze rekenapp net geüpdate en daarom voor korte tijd gratis. Dit is inmiddels niet meer zo. De prijs van deze app is €0,79. Bijna gratis dus. De titel heb ik aangepast van ‘… gratis rekenapp’ naar ‘… bijpassende rekenapp’.

Ook al is deze app van Duitse komaf, de taal is hier voor de leerlingen niet van belang. Zij maken alleen gebruik van de afbeeldingen en animaties. De leerkracht begrijpt de zes buttons onderaan al snel en kan ze moeiteloos toepassen.

Voor meer informatie over rekenen tot 20 verwijs ik u naar de Kennisbank Rekenen, rekenen in groep 3/4.

20120911-212531.jpg

20120911-212538.jpg

20120911-212544.jpg

20120911-212551.jpg

3 gedachten over “Rekenen met het rekenrek en een bijpassende rekenapp”

  1. Bedankt voor de tip, voor 70 cent is zo’n app natuurlijk absoluut de moeite! Zelf werk ik sinds een paar maanden op een andere school en daar werken we met smartboards, dus inspiratie opdoen en voor bijpassende lesmethoden is natuurlijk wel even handig!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s