De tablet in het onderwijs: Hip!

Deze keer een verwijzing naar en bespreking van een interessant artikel op de site van Onderwijs Van Morgen, met als titel:

DE TABLET: EXPERIMENTEREN, INVESTEREN EN ONTWIKKELEN

De tablet wordt een hip leermiddel genoemd. Het weet veel onderwijsmensen enthousiast te krijgen om het in hun eigen onderwijspraktijk in te zetten. Mijn ervaring is dat ook leerlingen het fantastisch vinden als ze ‘even’ met de tablet onderwijs krijgen. Rekenen met een tablet is zoveel leuker! En motivatie is belangrijk om tot leren te komen.

Educatieve uitgeverijen hebben al een grote stap voorwaarts gezet als het gaat om het beschikbaar stellen van educatieve content in de vorm van methodes op de tablet. Denk aan de apps ‘Schooltas‘ van ThiemeMeulenhoff, ‘Noordhoff Studiekit‘ van Noordhoff Uitgevers en ‘eBook Pack‘ van Malmberg. Deze content bestaat voornamelijk uit het ‘erfgoed’ van deze uitgeverijen: reeds bestaande lesmethodes die nu digitaal beschikbaar zijn in de app. Dit lijkt me ook een slimme eerste stap. De tweede stap krijgt steeds meer vorm: het implementeren van de meerwaarde van onderwijs middels een tablet in de nu digitale methoden. De leraar die op afstand kan meekijken met het studieproces van de leerling en de leerling die in het ‘boek’ van de leraar aantekeningen kan plaatsen om aan te geven waarover hij vragen heeft.

De vraag die in het artikel centaal staat:

Is vraag en aanbod voldoende op elkaar afgestemd om de potentiele didactische meerwaarde van de tablet echt te ontdekken?

Ik denk dat vraag en aanbod volop in ontwikkeling zijn. De vraag krijgt vorm, het aanbod ook. Om de vraag te formuleren, is het nodig buiten de kaders te kunnen en durven denken. Het oude loslaten en het nieuwe ontginnen. Weten leraren welke mogelijkheden er komen en van welke betekenis die zijn voor leerprocessen? Wanneer de vraag helder is, komt er een passend aanbod. Tegelijk zie ik ook dat het andersom werkt. Aanbod creëert nieuwe vragen. Een tablet was er niet, maar nu wel. De vraag: ‘Hoe kunnen we deze het beste inzetten in het onderwijs?’ kwam niet eerder dan dat de tablet er was. Het lijkt een kip-ei spelletje, maar vraag en aanbod hebben elkaar nodig en versterken elkaar.

Het artikel sluit af met de vraag:

Hoe denkt u dat educatieve uitgeverijen om moeten gaan met digitaal lesmateriaal voor de tablet? Wat zijn voor u als docent belangrijke uitgangspunten?

De mogelijkheden van een digitaal boek zijn veel groter dan bij een papieren boek. Bij het denken in ‘boeken’ is het toevoegen van extra beeldmateriaal, ondersteunende uitlegfilmpjes en notitiemogelijkheden van grote waarde. Lees in dit verband ook eens de reactie van Eugene Wijnhoven op dit artikel. Vanuit de tijdschriftenwereld gaan uitgeverijen juist weer over op platte PDF bestanden, vanwege de hoge kosten die extra beelden met zich meebrengen.
Digitaal lesmateriaal strekt verder dan alleen digitale boeken. Online leeromgevingen worden ook toegankelijk via de tablet. Denk aan de Rekentuin en Got it?!, online leeromgevingen waarin oefenen en toetsen van de reken-wiskundeontwikkeling centraal staan. Deze leeromgevingen worden ontwikkeld voor meerdere devices, dus ook voor de tablet. Leerlingen kunnen op allerlei plaatsen aan de slag en zijn allang niet meer gebonden aan het klaslokaal. Er kan veel geld bespaard worden door in het onderwijs meer te doen met tablets en klaslokalen kleiner te maken. Meer op afstand/zelfstandig, minder klassikaal, kleinere instructiegroepjes, betere individuele begeleiding. Minder niet digitale (lees: papieren) materialen aanschaffen, meer de leerling en zijn resultaten in beeld (letterlijk).

Wilt u ook uw mening laten weten?
Reageer dan op dit blogbericht of op het artikel zelf.

Dank voor het lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s