Leerlingen VO en MBO kunnen leren rekenen

Op 11 juni 2012 in het NRC opnieuw een bericht over leerlingen die niet goed genoeg kunnen rekenen: ‘Middelbare scholieren scoren massaal onvoldoende bij rekentoets‘. Het is te hopen dat door de verplichte rekentoets vanaf 2013/2014 het rekenniveau wordt opgekrikt. Van Bijsterveldt is dan ook niet tevreden en gaat er vanuit dat leerlingen beter scoren als zij beter hun best doen. Met andere woorden: ze kunnen het dus wel, maar ze willen (nog) niet.

En vandaag, 12 juni 2012, kwam ook de Trouw met het artikel ‘Rekenen wordt struikelblok eindexamens‘.

In de Special van Euclides (pp. 24-25) schrijven Lit en Den Engelsen een artikel over gratis online reken-oefenprogramma’s: Rekenbeter.nl, Beter Rekenen en RekenAPK: Vaardig rekenen voor niks’. Fantastisch dat deze gratis leermiddelen er zijn, voor iedereen die beter wil kunnen rekenen. Voor scholen die het rekenniveau van hun leerlingen willen verhogen met leermiddelen die nog veel meer te bieden hebben, zijn er ook andere mogelijkheden. Zo heeft Malmberg de methode ‘Rekenblokken‘,

een innovatief en online leersysteem voor individuele verwerving en toetsing van rekenvaardigheden

en komt ThiemeMeulenhoff vanaf augustus 2012 met het online leerplan ‘Got it?! Rekenen‘, een leermiddel op maat:

Centraal staat de individuele aanpak met het actuele niveau van de leerling als uitgangspunt. De docent heeft met Got It?!, via het online dashboard, continu inzicht in het niveau en de ontwikkeling van de leerling.

Het NRC en de Trouw spreken over een test die dit voorjaar werd afgenomen, waarbij het ging om een pilotproject, waaraan 80.000 leerlingen hebben meegedaan. ThiemeMeulenhoff heeft tot juni 2012 op meer dan 140 scholen een Rekenscreening gedaan om het rekenniveau van 301 deelnemende klassen (+150.000 leerlingen) te meten, VO en MBO. Het rapport van deze screening staat hier online. Vanaf de zomer staan er zeker 2.000 opgaven voor hen klaar, inclusief 300 opdrachtfilmpjes uit de praktijk van meer dan 30 verschillende organisaties, waaronder Batavus, NS, Warchild, Madurodam, het AZ-stadion en het Gelre ziekenhuis.

Ik hoop van harte dat er steeds meer positieve berichten komen over het rekenniveau van leerlingen en studenten in Nederland. Een vraag aan onze Zuiderburen en lezers van deze blog: Hoe is het gesteld met het rekenniveau in België?

Het spelen van goede rekenapps levert natuurlijk ook een heel positieve bijdrage aan het rekenniveau.

Aanvulling op bovenstaande:

Invoering verplichte taal- en rekentoets is uitgesteld, lees hier het artikel uit het NRC van 19 december 2012.

One thought on “Leerlingen VO en MBO kunnen leren rekenen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s