CalcGame PRO, een spel over rekenen

Via een reactie op een eerdere blog op rekenapps.com gaf ik al voordat deze rekenapp in de Appstore stond, een korte review van het rekenspel CalcGame. Ontwikkelaar Jos den Hartog bracht mij – en andere rekenapps.com bloglezers – afgelopen week op de hoogte van het feit dat deze app nu ook door Apple-gebruikers geïnstalleerd kan worden. Ik heb de app meteen gekocht en uitgeprobeerd. Ik kwam zonder op ‘pass’ te drukken tot level 17 en ben toen wat anders gaan doen.

20120416-221133.jpg

Inhoudelijk: goed! En leuk om samen met een groep leerlingen (geschikt vanaf groep 5/6 denk ik) te spelen. De opdracht van het spel wordt gegeven bij de instellingen:

Maak het gegeven getal met de beschikbare cijfers en de +, -, x, /, (,) toetsen. Sluit af met “=”. als het antwoord goed is, ga je naar het volgende nivo.

De namen van de leerlingen/spelers kunnen stuk voor stuk worden ingevoerd en de scores worden per speler en per spel opgeslagen. Op een later tijdstip verder spelen vanaf het level dat al bereikt is, kan! Samen met medeleerlingen nadenken over welke opgave leidt tot het gegeven antwoord helpt de interactie over het rekenen op gang. Met welke getallen en bewerkingen kan je bijvoorbeeld 15 maken? En kan dat alleen met deze getallen en bewerkingen, of lukt dat ook met andere getallen of met een andere volgorde? Werken met haakjes is nog wel moeilijk voor basisschoolgroepen, maar met de nodige uitleg lukt dat vast wel in de hoogste groepen. Goed in te zetten voor de rekensterke leerlingen. Een uitdaging is om met zo min mogelijk getallen en bewerkingen tot het gegeven antwoord te komen. Zo leiden 2-1 en 1 allebei tot het antwoord 1. Opgaven kunnen met elkaar worden vergeleken en dat is eens wat anders dan alleen gegeven opgaven uitrekenen.

Grafisch laat deze app nog wel te wensen over en het is ook even zoeken naar de bedoeling van het spel. Ik hoop dat een volgende versie fraaier is qua vormgeving en daar bij de start een heldere uitleg geeft. De prijs van €1,59 voor de PRO-versie (LITE is gratis) vind ik nu nog vrij hoog, dus vooral omdat de app-omgeving zo kaal is. Inhoudelijk is het veel meer waard, maar het oog wil ook wat. Dat motiveert leerlingen namelijk enorm. Nu moet het spel zelf de leerling uitdagen naar een zo hoog mogelijk level te komen. Ik hoop natuurlijk dat ze nog veel hoger eindigen dan level 17! Hoewel ik vandaag of morgen gewoon verder kan gaan vanaf level 17, om te eindigen met een highscore, die op internet wordt gepubliceerd en waarmee alle andere spelers zich kunnen vergelijken :). Ik denk dat ik me beter kan gaan wijden aan het schrijven van een nieuwe blog.

20120416-221905.jpg
Download

2 gedachten over “CalcGame PRO, een spel over rekenen”

 1. Beste Martine,

  Dank je voor deze uitgebreide blog, en voor de opmerkingen die je geeft voor verbeterpunten. Ik zal je opmerkingen zeker meenemen in de volgende versie.

  Nog een tip voor iedereen die tot level 17 is gekomen: getallen van meerdere cijfers zijn ook toegestaan. Dus 14+3 = 17 is een geldige oplossing! Het staat in de help informatie, maar moet misschien iets nadrukkelijker vermeld worden.

  Met vriendelijke groet,
  Jos den Hartog

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s