Tafels leren op de iPad

Toevoeging: lees vooral ook het meest recente bericht over tafels (vervolg op onderstaand): ‘Top 5 rekenapps voor begripsvorming tafels’.

In februari 2012 schreef ik een kladje vol met rekenapps waarmee je kunt vermenigvuldigen.

20120307-214327.jpg
Begin maart 2013 ben ik verder gaan zoeken naar apps waarmee kinderen de tafels kunnen leren. Mijn eerste conclusie was dat alle apps die ik tot dan toe had gezien, gericht waren op het oefenen met formele, kale sommen. Doel: automatiseren en memoriseren van de tafels. Veelal de tafels van 1 tot en met 10, sommigen tot 12 of hoger. Ik wil hier graag meer over schrijven, want deze conclusie blijkt inmiddels niet langer houdbaar. In deze blog eerst een Top 3 van beste rekenapps voor het leren van de tafels, zodat je er alvast mee aan de slag kunt gaan:

De allerbeste op dat moment:

20120307-220745.jpg
Download
Veel mogelijkheden en verrassende visualisaties van de getallen in tafels en antwoorden. Ga de mogelijkheden van deze app vooral zélf ontdekken!

Op nummer twee:

20120307-220929.jpg
Download
Origineel en creatief. Uiteindelijk gaat het hier ook om het oefenen op formeel niveau, maar de manieren waarop dit kan is erg leuk. Motiveert kinderen en is beslist niet standaard. De ontwikkelaars zijn erg creatief geweest. Je kunt bijvoorbeeld het antwoord schrijven in een antwoordvak en daarna controleren of dat het goede antwoord is. Ik probeerde heel netjes te schrijven, zodat mijn handschrift herkend zou worden. Blijkt dat ik zélf controleer aan de hand van het door hen gegeven antwoord, of mijn geschreven antwoord juist was.

Nummer drie:

20120307-221034.jpg
Download
Op het eerste gezicht een saaie app. Grafisch niet interessant, hoewel meningen kunnen verschillen. Didactisch stérk, omdat deze app als een van de weinigen (misschien enige?) app laat zien wat je eigenlijk doet als je een tafelsom uitrekent. 9 x 7 = 63, omdat dit negen groepjes van 7 balletjes zijn. 7 x 9 = 63, hetzelfde antwoord, maar het gaat hier om zeven groepjes van negen:

20120307-215829.jpg

20120307-215845.jpg

Heb je zelf ervaring met een rekenapp, over tafels of andere onderdelen binnen het reken/wiskundeonderwijs, dan hoor ik het graag!

Bedankt voor het lezen en veel rekenplezier, ook met deze drie apps!

Lees ook het vervolg op dit blogbericht: ‘Top 5 rekenapps voor begripsvorming tafels’.

4 gedachten over “Tafels leren op de iPad”

    1. Dat is inderdaad nodig om de tafels te automatiseren en memoriseren, maar daarmee begint het leren van de tafels niet. Rijtjes stampen is formeel rekenen, het topje van de ijsberg. Zorg ook voor een stevige basis, het drijfvermogen. Veel tafels hoeven dan niet meer ‘erin gestampt’ te worden.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s