(Reken)apps op de peuterspeelzaal

iPad ronde 3: de Peuterspeelzaal

De iPad van Credutien is vandaag voor de derde keer uitgeleend. Twee basisscholen in Zwolle gingen de Peuterspeelzaal voor. Leerkrachten, IB-ers, directieleden, juffen, leerlingen en nu ook peuters ervaren op deze manier wat een iPad is, welke apps er zoal zijn en hoe ze deze kunnen inzetten om onderwijs- en leerdoelen te bereiken. Op de basisscholen zijn een leerkracht/ICT-coördinator en een IB-er flink aan het uitproberen geweest.

De peuterspeelzaal startte vandaag met een nieuw thema: het huis. Hiervoor waren ze bezig met boeken, in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Het voorleesontbijt was daarbinnen een groot succes. De wethouder las het beste prentenboek van het jaar 2012 voor: Mama kwijt, van Chris Haughton. En dáár is ook een app bij gemaakt: Mama kwijt HD. In overleg met de juf mocht mijn zoon de iPad mee, vanmorgen, bij de start (als overgang naar) van het nieuwe thema.

Nadat hij aan tafel direct met HeyHey Colors begon (mooie kleurboekapp, veel kleuren en patronen, met ‘history’) klikte hij die app weg en pakte hij LEGO 4+ erbij. Inmiddels stonden er vier andere peuters om hem heen en keek juf enigszins verbaasd toe. LEGO 4+ is een app waarbij je bijvoorbeeld een auto in elkaar zet die daarna een parcours aflegt en Legomuntjes verzamelt. Het bouwen gaat een stuk makkelijker en sneller dan met echte Lego. Blijf dus spelen met echte blokjes en stenen… Het gaat om de context die voor kinderen zo herkenbaar is. De dingen die ze in deze app bouwen, kunnen ze in het echt gaan maken. Goed voor het ontwikkelen van meetkundig inzicht en creativiteit!

Na de inloop kropen alle peuters in het huisje onder de glijbaan. Juf liet de iPad door het raampje zien, dat was de televisie van het huis. En wat was er voor? Mama kwijt, het filmpje van het prentenboek die ze al zo goed kennen, wát een verrassing!

Aan het eind van de ochtend neem ik zoonlief en de iPad weer mee naar huis. Thuis zegt hij tegen me: “Ik heb de iPad niet meegenomen”. Gelukkig is hij zijn mama niet kwijt en kon hij ’s middags toch nog even verder ‘spelen’.

En, denk je nu: wat moet een peuter met zo’n iPad? Gelukkig legt hij hem inmiddels even makkelijk aan de kant dan dat hij hem pakt en heeft hij vandaag zeker twee uur gefietst op zijn nieuwe fiets. Denk liever mee met de vraag: wat gaan deze peuters straks op de basisschool doen, als er (nog) geen iPads zijn?

20120130-211035.jpg

20120130-211054.jpg

20120130-211129.jpg

20120130-211143.jpg

20120130-211203.jpg

20120130-211223.jpg

Klik hier voor een filmpje over de iPad op een (andere) peuterspeelzaal. Met dank aan KEii, Bouwen aan Onderwijs en ICT!

One thought on “(Reken)apps op de peuterspeelzaal”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s